Vanina Elenkova

Видове акрилни бои

Здравейте приятели! Днес ще си говорим за различните видове акрилни бои, които можете да използвате в изкуството си! Ако разликите между ученическа, художническа или занаятчийска боя (която също е вид акрилна боя) ви объркват, тази статия ще ви помогне да ги разберете! Също така ще разгледам разликите между тежката, меката и флуидната боя, така че нека започнем!
Когато сте начинаещи в изкуството, количеството на избора, който имате, може да бъде наистина зашеметяващо! Нека да преминем през основите и да ви дадем добра представа за акрилните бои, така че да имате увереност, когато се изправите пред магазина за изкуство! Препоръчвам ви да посетите магазина за художествени материали и акрилни бои https://maestropan.net/akrilni... - намират се на адрес
Пловдив, ул.“Виктор Юго“ №30, но може да питате за конкретни продукти и по телефона на 0878 24 33 87.

Акрилни бои за занаяти

Боята за занаяти се продава на много места... магазини за произведения на изкуството, универсални магазини, Wal-Mart... така че е лесно да се намери. Това е и най-евтината акрилна боя, която можете да намерите... в повечето магазини има разпродажби, при които можете да си купите бутилки с тази боя за един долар! С нея започнах, когато започнах да рисувам, защото беше много евтина, а дъгата от цветове по рафтовете беше много примамлива!
Боята за занаяти е чудесна за, ами, за занаяти! Тя има кремообразна консистенция (подобна на мека боя за тяло с качество на художник). С нея може да се рисува върху почти всякаква повърхност. Що се отнася до използването им в истинската художествена практика обаче, занаятчийските бои просто не се справят. Боята за занаяти не съдържа много пигмент и затова малката бутилка се състои предимно от пълнители... което прави смесването невероятно трудно. Ето защо занаятчийската боя се предлага в множество цветове и нюанси... защото не можете да получите тези цветове сами чрез смесване! Твърде много пълнители и недостатъчно пигмент означават, че цветовете много бързо ще станат мътни, така че няма да можете сами да смесите наистина ярък цвят.
Ако използвате боята за майсторене, тя е предназначена за това и е чудесна за това, но от моя опит бих ви препоръчал да избягвате боята за майсторене, когато се опитвате да научите изобразително изкуство, защото смесването на цветове, без да се получи кал, е достатъчно трудно, когато сте начинаещи, не искате боята да ви спира!

Боя за ученици

Боята за ученици е стъпка нагоре от занаятчийската боя (голяма стъпка нагоре! По-скоро огромен скок). За разлика от боята за занаятчии, боята за ученици се произвежда от същите марки, които произвеждат бои с качество за художници! Боята за ученици е произведена с оглед на изобразителното изкуство, а не на занаятчийски проекти, така че пигментното съдържание в боята за ученици е много по-високо от това на занаятчийските бои, което ви позволява да играете и да смесвате цветовете с по-добри резултати. Тя е с по-гъста консистенция, много близка до тази на тежката боя за тяло с качество за художници, но малко по-мека.

Боя за художници (професионална)

Акрилната боя с качество за художници е абсолютно най-качествената боя, която можете да си купите. За разлика от занаятчийските и студентските бои, цената на боята с качество на художник не се определя от бюджета, а от самите пигменти. Това означава, че производителите на качествени бои за художници не правят никакви жертви по отношение на пигментния товар в своите бои, поради което някои цветове ще струват повече от други в зависимост от трудността за набавяне на пигмента (цветовете, получени от кадмий, са едни от най-скъпите пигменти, тъй като кадмият може да се набави трудно).
Пигментите с качество на художник дават невероятно ярки цветове и много гладка консистенция, което ги прави лесни за смесване и нанасяне върху платното. Ако използвате студентски бои и стигнете до момент, в който смесването на цветовете не се получава правилно, може би ще искате да преминете към бои с художествено качество, поне в цветовете, с които се затруднявате.