Rumen Letakiev

Какво ви е необходимо, за да стартирате домашен бар?

Най-често срещаните инструменти за домашен бар са шейкърът, отварачката за бутилки и шпатулата. Но какво да правите, ако не разполагате с нито едно от тези неща? Този въпрос идва от наши приятели в Twitter, които напоследък ни питат за съвет.
Отговорът е: не се притеснявайте за това. Всъщност няма значение какво използвате, за да стартирате своя домашен бар, стига да работи и да изглежда добре. И това ни води до темата, която исках да разгледам в тази публикация: как да разберете дали работи?
Като правило, ако можете да получите някакъв сок от отварачката за бутилки - каквото и да е извън отварянето на бутилки - значи тя работи. Макар че има изключения от това правило (например истински корков винт), като цяло това важи за всички видове продукти, които включват отваряне на бутилки.
Същото важи и за шейкърите и лъжиците: ако можете да извлечете една съставка с помощта на един продукт - сода или сок - то той също работи. И това, че нещо може да не работи за вас, не означава, че изобщо не работи; всяко правило си има изключения, нали?
Най-разнообразни идеи и артикули за вашето бар оборудване можете да намерите на https://anmar.bg/bar-oborudvane или да се консултирате на място на ул. Брезовско шосе 180, 4003 Северна промишлена зона, Пловдив. Също така можете да се свържете на телефон 032 964 405.
Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато правите изследвания по този вид въпроси, е, че те включват наука и инженерство. В този смисъл те са малко по-специализирани от тези, свързани с храните или напитките! Например, макар че някои хора обичат билкови чайове, а миколозите харесват кафе на зърна и други ароматни растения, всички те се произвеждат чрез естествени процеси, които са подложени на много променливи (болести, метеорологични условия и т.н.), за които можем само да предполагаме, че могат да повлияят на ефективността им. Някои хора също така смятат, че семената на канабиса (видът, който се отглежда за психоактивни цели) не растат добре в горещо време, тъй като липсват подходящите за тях изисквания за влажност (източник: Wikipedia). Въпреки че в последното твърдение може да има известна доза истина - особено след като тези семена от марихуана идват от тропически климат - тук не говорим за канабис! Говорим за домашно приготвена бира! Това, че някои бири миришат на трева, не означава, че ще имат вкус на трева!
Тогава защо продължавам да повдигам този въпрос? Ами живеем в епоха, в която вече няма такова нещо като "оборудване за домашен бар"; всеки има достъп до всичко под слънцето, независимо дали го иска или не, благодарение на всичко от Amazon Prime (за което съм абониран само аз)

1. Ще ви трябват бар инструменти

Бар инструментите са много важна част от бара, не само за неговия външен вид, но и за подготовката му. Много е важно да разполагате с правилните прибори и бар инструменти за приготвяне на напитките.
Можете да закупите бар инструменти на повечето места, но винаги е добре да започнете с онлайн пазаруване. Но може да се сблъскате с проблеми при доставката на продукта или ако не успеете да го доставите, ще останете със счупени стъклени съдове и твърде много счупени бутилки.
Съществуват различни видове бар инструменти като шейкъри, чаши и бутилки. Можете да ги закупите в различни размери или от различни материали, като неръждаема стомана, пластмаса, кристал и др. Можете също така да ги купите в различни цветове, като синьо, бяло или черно и т.н. Добре е да изберете цвят, който да съответства на обзавеждането ви, както и на вида на марката, която искате да популяризирате, например Bistro Homme или Coquette.

2. Ще ви трябват стъклени съдове

Винаги казвам на хората, че трябва да започнат бара с чаши.
Сега знам, че това е така, защото съм бил в твърде много барове и никога не съм виждал някой друг да ги използва. Хората просто ще кажат "Какво ми трябва?" и ще отидат до хладилника и ще извадят бутилка бира или нещо подобно.
Смея да твърдя, че чашите са един от най-важните инструменти за успешното функциониране на вашия бар, особено ако ще го продавате сами. Те ни позволяват да виждаме нещата достатъчно ясно, за да можем да ги оценим и може би дори да се забавляваме с тях.
Имах клиент, който се опитваше да създаде своя собствена премиум марка, и му бяха хрумнали няколко страхотни идеи за неща, които искаше да продава като добавка или аксесоар за бара си. Но след това разбра за очилата: те ни позволяват да виждаме нещата достатъчно ясно, за да можем да ги оценим и може би дори да се забавляваме с тях. Едно от първите неща, които направи, беше да ми даде чифт поръчкови очила за коктейли, които да пробвам в началото на всеки ден - точно в края на смяната ми (по-рано сутринта), преди всички останали да дойдат - така че, когато се прибера вкъщи, всички да могат да видят колко добре съм се справил през този ден (а те бяха и много полезни). Другото нещо, което той направи, беше да ми дава по един чифт всяка седмица, за да го изпробвам и по време на смяната си; точно в края на смяната (по-рано сутринта), преди всички останали да се приберат - така че не само всички да могат да си помогнат, но и да видят колко добре се справям за определен период от време!
Те наистина ме улесниха (особено след като никой от екипа ми не каза нищо по въпроса). Наистина ме улесниха да се свързвам с клиентите. Така че хвърляйте по едно око на получаването на тези очила!

3. Ще ви трябват шейкъри и цедки

Има много различни видове шейкъри и цедки, които се предлагат. Двете най-разпространени са стъклени и пластмасови. Стъклените шейкъри са по-традиционни, въпреки че може да е трудно да се намерят някои от тях в Съединените щати (вижте тази публикация за списък). Пластмасовите нямат толкова лоша репутация - те са евтини, лесно се намират и се предлагат в разнообразни форми.
Най-хубавото и при двата вида е, че те ще издържат вечно: изработени са от висококачествени материали, така че дори да счупите някоя, можете просто да си купите нова. Ако ги разгледате правилно и ги използвате разумно, можете да направите всякакъв вид напитка, която искате, с всеки вид шейкър.
За да започнете с нещо конкретно:
- Стъклен шейкър: Тези шейкъри варират от малки и прости до големи и сложни. Най-добрият съвет, който можем да дадем, е следният: когато пазарувате стъклени шейкъри, не се страхувайте да сравнявате цените - често се случва така, че много малките цени (или много големите цени) не са наистина много големи продавачи. Случва се също така, че няма много възможности за тях от други марки, освен тези, които може да са налични на място; така че ако можете да получите нещо по пощата или чрез онлайн търговец (като Amazon), направете го!
- Пластмасов шейкър: Пластмасовите шейкъри са произведени или от евтина пластмаса, или чрез производствени процеси, които включват използването на евтина пластмаса - затова не се подвеждайте да плащате твърде много за евтини пластмасови шейкъри. Те са по-издръжливи от стъклените, но има и по-скъпи варианти (по отношение на дизайна). Например този шейкър изглежда страхотно и е произведен от високотехнологичния производител Igloo , но цената му от 59 USD е доста висока!
Когато купувате стъклени или пластмасови шейкъри, имайте предвид две важни неща: диапазони на размера/размерите и материали . Стъклото/пластмасата е отличен материал, защото е евтин за производство; всички пластмаси обаче имат някакъв недостатък - например по-високи температури на топене или по-ниска издръжливост поради излагане на топлина или разяждащи химикали, използвани при производството (тези неща са от значение!). Ако ще получавате някаква скъпа част от оборудване като тези за дългосрочна употреба (т.е. ежедневна употреба), тогава помислете за закупуване на нещо, което има по-голяма издръжливост, без да се жертва размерът/размерите на диапазоните . Например, тази пластмасова бутилка от 1 литър изглежда чудесно

4. Заключение

В тази публикация ще разгледаме нещата, от които ще се нуждаете, и някои от най-добрите инструменти, които можете да използвате, за да откриете бар и да го превърнете в печеливш бизнес. Ще засегнем и някои от оборудването и инструментите, които ще са ви необходими, за да работите като професионалист.
Надяваме се, че тази публикация е била полезна за вас! Ако имате някакви въпроси или коментари, не се колебайте да ги оставите по-долу.